RYANAIR-Ελλαδα: σπαει το μονοπωλειο τον δρομολογιων -12ευρω απο/προς Αθηνα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2014

RYANAIR-Ελλαδα: σπαει το μονοπωλειο τον δρομολογιων -12ευρω απο/προς Αθηνα


ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ RYANAIR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  Ελπίδες για φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια

Πλήρη ανατροπή του αεροπορικού σκηνικού της Ελλάδας, σπάσιμο του μονοπωλίου στα δρομολόγια εσωτερικού αλλά και κατακόρυφη πτώση στην τιμή των εισιτηρίων φέρνει η επιθετική είσοδος της ιρλανδικής χαμηλού κόστους εταιρείας Ryanair στην Αθήνα από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Ryanair, η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με 80 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ανακοίνωσε χθες την έναρξη δρομολογίων και από την Αθήνα στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού με τιμές που θα ξεκινούν από 12 ευρώ, καθώς επίσης και την πρόθεσή της να δημιουργήσει βάσεις αεροσκαφών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Ντέιβιντ O'Μπράιναν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μίλησε ανοιχτά για το «τέλος του μονοπωλίου στην Ελλάδα»: «Το μονοπώλιο είναι κακό για την Ελλάδα. Η μείωση της χωρητικότητας συμπιέζει τη ζήτηση», τόνισε και επεσήμανε ότι η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines οδήγησε τις τιμές προς τα πάνω και τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς τα κάτω.Η στροφή της Ryanair προς την Αθήνα αποτελεί αλλαγή στην έως τώρα στρατηγική που ακολουθούσε η εταιρεία για τη χώρα μας, η οποία δεν είχε ξεκινήσει συνεργασία με το αεροδρόμιο της Αθήνας απαιτώντας ειδικές μειώσεις στα τέλη. Πλέον, όπως φαίνεται, η Ryanair αλλάζει τακτική προσβλέποντας σε σημαντικό μερίδιο της αναπτυσσόμενης ελληνικής αεροπορικής αγοράς, δεδομένων και των προβλέψεων για νέα σημαντική αύξηση του τουριστικού κύματος στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας αιφνιδίασε ακόμα και τη διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της Ryanair. Από την πλευρά του ο κ. Ο' Μπράιαν προέβλεψε ότι με τις νέες πτήσεις θα μετακινηθούν περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ θα δημιουργηθούν και περί τις 2.800 νέες θέσεις εργασίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.Συγκεκριμένα, η Ryanair θα δημιουργήσει βάση στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα σταθμεύουν μόνιμα δύο αεροπλάνα με το πλήρωμά τους και θα πετά σε έξι προορισμούς προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζει ότι θα μεταφέρει 1,2 εκατ. επιβάτες, ενώ η δραστηριοποίησή της στην Αθήνα θα δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας.

«Οι 6 νέες διαδρομές μας με βάση την Αθήνα θα επιτρέψουν στους Ελληνες καταναλωτές και επισκέπτες να ξεφύγουν από τα υψηλά κόμιστρα των Aegean/Ολυμπιακής και αντ' αυτού να απολαύσουν τα πραγματικά χαμηλά κόμιστρα, την υποδειγματική συνέπεια και εξυπηρέτηση πελατών της Ryanair», σημείωσε.Βάση θα δημιουργήσει η Ryanair και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα σταθμεύει μόνιμα ένα αεροσκάφος. Από τη Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούνται συνολικά 16 προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού με 212 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα προς Αθήνα, Χανιά, Πάφο, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Οσλο, Βρέμη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Βάδη, Μιλάνο, Πίζα, Ρώμη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Στόχος της εταιρείας είναι να μεταφέρει πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», γεγονός που, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, θα δημιουργήσει στην πόλη πάνω από 1.600 νέες θέσεις εργασίας.Οσο για την τιμή των εισιτηρίων, για το εσωτερικό θα ξεκινούν από τα 12 ευρώ για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας (www.ryanair.com) και 25 ευρώ για τις πτήσεις εξωτερικού. Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν για αγορές που θα γίνουν από σήμερα έως και τις 20 Ιανουαρίου για αναχωρήσεις από Αθήνα ή τις 16 Ιανουαρίου για αναχωρήσεις από τη Θεσσαλονίκη και για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο από Αθήνα και Φεβρουάριο - Μάρτιο για τη Θεσσαλονίκη.

Στόλος 303 αεροσκαφών και 1.611 δρομολόγια
Τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες υποσχέθηκε να φέρει στην Ελλάδα το 2015 ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, Ντέιβιντ Ο'Μπράιαν, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί επένδυση 280 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας, θα έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εντονότερη παρουσία τα επόμενα χρόνια, οπότε και θα έχουν παραληφθεί τα 175 νέα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η εταιρεία.Σήμερα η Ryanair αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους μεταφέροντας περίπου 80 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, εδρεύει στην Ιρλανδία και ιδρύθηκε το 1985 με κεφάλαιο μόνο μίας... λίρας.Η εταιρεία διαθέτει στόλο 303 αεροσκαφών με μέσο όρο ηλικίας τα τέσσερα έτη. Διατηρεί 64 βάσεις μαζί με τις δύο που προγραμματίζει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει παρουσία σε 180 αεροδρόμια σε 29 χώρες εκτελώντας 1.611 δρομολόγια.

Στην Ελλάδα από το '10
Παρουσία στην Ελλάδα έχει από το 2010, οπότε και ξεκίνησε δρομολόγια από τη Ρόδο, την Κω και τον Βόλο, ενώ από το 2011 πετά και από τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να εισέλθει και στην αεροπορική αγορά της Αθήνας.Ωστόσο, έως τώρα δεν το είχε κάνει, δεδομένου ότι ζητούσε ειδικές μειώσεις στις χρεώσεις του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε αυτές να μην ξεπερνούν τα 5 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ κατά καιρούς στελέχη της είχαν κάνει λόγο ακόμα και για κατάργηση του «σπατόσημου».

Ωστόσο, πλέον η Ryanair εμφανίζεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει δρομολόγια και από την Αθήνα. «Υπάρχει τεράστια δυναμική στην Αθήνα», τόνισε χθες ο κ. Ο'Μπράιαν, επισημαίνοντας πως «το ότι φταίει η οικονομία για τη μείωση των επιβατών είναι μια τεμπέλικη απάντηση», ενώ επισήμανε ότι «το μόνο που πρέπει να κάνει το αεροδρόμιο είναι να μειώσει τις τιμές». Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι «κάποιος κρατά όμηρο την Αθήνα και εμείς είμαστε εδώ για να την... απελευθερώσουμε».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι για τις προθέσεις τους δεν είχαν ενημερώσει ούτε τη διοίκηση του αεροδρομίου της Αθήνας, η οποία αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις.Οι εκπρόσωποι του ιρλανδικού αερομεταφορέα είχαν μόνο μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τη διευθύντρια του αεροδρομίου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, στο τέρμιναλ λίγο πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, καθώς ο κ. Ο'Μπράιαν πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του εμπορικού διευθυντή.

Ανακοίνωση για την είσοδο της Ryanair στην Αθήνα εξέδωσε και η Aegean Airlines, η οποία κάνει λόγο για τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αεροπορικής αγοράς στη χώρα. «Η δημιουργία βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, γεγονός που πάντοτε ισχυριζόταν η Aegean», τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΜΑΪΚΛ Ο' ΛΙΡΙ
Το... φτωχό αφεντικό
Τόσο εκκεντρικό όσο και η... εταιρεία που διευθύνει, περιγράφουν οι εχθροί του τον Μάικλ Ο΄Λίρι, ο οποίος διευθύνει τα τελευταία χρόνια τη Ryanair.Προκλητικά ειλικρινής και συχνά αθυρόστομος ακόμα και στις δημόσιες δηλώσεις του, ο 51χρονος Ο΄Λίρι είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη του αεροπορικού κλάδου, παρά τις απόψεις που εκφράζει στις συνεντεύξεις που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια και αρκετές φορές σοκάρουν αφού έχει μιλήσει για κατάργηση των ζωνών ασφαλείας, αλλά ακόμα και τη διάθεση εισιτηρίων για... όρθιους επιβάτες.Είναι ο 20ός πλουσιότερος Ιρλανδός αλλά προσφάτως δήλωσε... υποαμειβόμενος: «Είμαι το πλέον κακοπληρωμένο αφεντικό στην Ευρώπη. Πληρώνομαι 20 φορές περισσότερο από τον μέσο υπάλληλο της εταιρείας και νομίζω ότι η διαφορά θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Πληρώθηκα 1,2 εκατομμύριο δολάρια πέρυσι για να μεταφέρω 80 εκατομμύρια επιβάτες», είπε, προσθέτοντας ότι οι ανταγωνιστές του πληρώνονται περισσότερα για να μεταφέρουν μόλις 9 εκατομμύρια επιβάτες.

Παρ' όλ' αυτά και ο ίδιος φαίνεται να υποστηρίζει το... φτηνό μοντέλο και στην προσωπική του ζωή: «Ολες οι αγορές μου είναι χαμηλού κόστους. Αγοράζω φτηνά πουκάμισα, φτηνά παπούτσια. Είναι φιλοσοφία. Είμαι απλά φτηνός».Ο ίδιος έφτασε να χαρακτηρίσει τις διακοπές, το βασικό αντικείμενο της εταιρείας του, «χάσιμο χρόνου». Είπε πως πετάει με τη Ryanair «αλλά μου κοστίζει μια περιουσία σε υπέρβαρο αποσκευών».Δεν δίστασε να αποκαλέσει «ηλίθια» επιβάτιδα της εταιρείας, η οποία χρεώθηκε 200 λίρες για την εκτύπωση πέντε καρτών επιβίβασης, τις οποίες δεν είχε εκτυπώσει η ίδια νωρίτερα.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: