Τατουάζ: Τα DOs και τα DON'Ts - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Δεκεμβρίου 22, 2013

Τατουάζ: Τα DOs και τα DON'Ts

Ένας στους 4, ηλικίας 18 έως 30 ετών, έχει τατουάζ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ότι το 40% των ατόμων αυτών των ηλικιών θα έχει τατουάζ. Κάποτε ήταν ανδρική υπόθεση, ενώ σήμερα έως και 65% των ατόμων που το επιλέγουν είναι γυναίκες. Εάν σκέφτεστε και εσείς να διακοσμήσετε το σώμα σας, μάθετε γιατί πολλοί το επιλέγουν, ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και ποιες επιλογές έχετε εάν αλλάξετε γνώμη στο μέλλον.

Ερασιτεχνικά τατουάζ
Μπορεί κανείς να κάνει ερασιτεχνικό τατουάζ τρυπώντας με μια βελόνα και χρησιμοποιώντας μελάνι, κάρβουνο ή στάχτη. Αυτά τα τατουάζ δεν έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία σε σχέση με αυτά που κάνουν οι επαγγελματίες. Επειδή οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης.
Πολιτιστικά τατουάζ
Κάθε κουλτούρα έχει τις δικές της παραδόσεις στα τατουάζ. Αυτά μπορεί να έχουν συγκεκριμένο σχήμα ή σκοπό. Μπορεί να γίνονται στο πλαίσιο ενός τελετουργικού ή ως σημάδι ομορφιάς.
Επαγγελματικά τατουάζ
Τα επαγγελματικά τατουάζ γίνονται από καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό. Η ποιότητα ενός επαγγελματικού τατουάζ είναι σαφώς καλύτερη, ενώ ενέχει λιγότερους κινδύνους.
Κοσμητικά τατουάζ
Τα τατουάζ βέβαια δεν είναι πάντοτε σχέδια ή λέξεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως μόνιμο μακιγιάζ. Είναι δυνατό να κάνει κανείς τατουάζ στο περίγραμμα των ματιών ή των χειλιών, ως κραγιόν, ρουζ, φρύδια ακόμη και μαλλιά. Καθώς τα τατουάζ ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, πρέπει να επαναλαμβάνονται ώστε το μελάνι να διατηρείται φρέσκο.
Ιατρικά τατουάζ
Μερικοί άνθρωποι κάνουν τατουάζ για ιατρικούς λόγους. Ένα άτομο με χρόνια νόσο, όπως διαβήτη, μπορεί να κάνει τατουάζ ως προειδοποιητικό σήμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν ένας ασθενής κάνει συστηματικά ακτινοθεραπεία, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν το μελάνι για να σημαδέψουν την αντίστοιχη περιοχή.
Γιατί να κάνω τατουάζ;
Καθένας επιλέγει να κάνει τατουάζ για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Ίσως επιθυμεί να εκφράσει κάτι ή να προβάλει τη μοναδικότητά του. Ίσως πάλι θέλει να δείξει ότι ανήκει σε μια ορισμένη ομάδα. Ανάλογα με τους λόγους, επιλέγετε και το αντίστοιχο σχέδιο. Σκεφτείτε ακόμη σε ποιο σημείο το θέλετε και ποιος θα μπορεί να το δει.
Ασφάλεια
Ένα μόνιμο τατουάζ απαιτεί τρύπημα του δέρματος και επαφή με αίμα και με σωματικά υγρά. Θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε ένα στούντιο καθαρό όσο και ένα νοσοκομείο! Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχει άδεια του ιδιοκτήτη και τα τατουάζ θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο.
Συμβουλές πριν το τατουάζ
-          Δεν πρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ ή φάρμακα από το προηγούμενο βράδυ.
-          Δεν πρέπει να κάνετε τατουάζ εάν είστε άρρωστοι.
-          Όλες οι βελόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε αποστειρωμένες συσκευασίες μίας χρήσης.
-          Το στούντιο θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα αποστείρωσης.
-          Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να έχει πλύνει τα χέρια του και να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα γάντια.
-          Το δωμάτιο εργασίας θα πρέπει να είναι καθαρό.
-          Ζητήστε πληροφορίες για τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν.
-          Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές που θα σας δοθούν για την επούλωση. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αντιμικροβιακή αλοιφή.
Κίνδυνος μόλυνσης
Κάθε τατουάζ ενέχει κινδύνους. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει μόλυνση από τον ιό HIV ή από ηπατίτιδα C από τις βελόνες. Μπορεί επίσης να κολλήσετε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) ή µολυσµατικό κηρίο, τα οποία είναι βακτηριακές λοιμώξεις. Το μελάνι κακής ποιότητας μπορεί επίσης να περιέχει παθογόνα βακτήρια ή μούχλα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα πνευμόνια και άλλα όργανα.
Αλλεργική αντίδραση
Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο μελάνι για τατουάζ. Αυτό συμβαίνει κυρίως με το κόκκινο χρώμα. Μια αλλεργική αντίδραση τέτοιου είδους μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς ή να προκαλέσει οίδημα και εξανθήματα.
Αφαίρεση τατουάζ
Εάν βαρεθήκατε ένα τατουάζ μπορείτε απλώς να το αφαιρέσετε. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, κυρίως εάν το τατουάζ δεν περιέχει χρώμα. Μην περιμένετε βέβαια το δέρμα να μοιάζει όπως πριν το τατουάζ.
Τεχνικές αφαίρεσης
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για την αφαίρεση ενός τατουάζ. Μπορεί να γίνει αφαίρεση του δέρματος στο επιθυμητό σημείο, αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος (δερμοαπόξεση) ή να χρησιμοποιηθεί λέιζερ. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν τη χρήση λέιζερ. Μερικά έγχρωμα τατουάζ είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν και επομένως χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις, χωρίς κανείς να μας εγγυάται ότι η αφαίρεση θα είναι 100% επιτυχής. Σε καμία περίπτωση δε συνιστάται η χρήση προϊόντων για την αφαίρεση τατουάζ στο σπίτι, καθώς αυτά περιέχουν οξύ και μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις. Για την αφαίρεση ενός τατουάζ θα πρέπει να συμβουλεύεστε μόνο το γιατρό σας.
Τι να περιμένουμε από την αφαίρεση

Χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι λέιζερ για κάθε χρώμα, έτσι ώστε αυτό να διασπαστεί σε μικροσκοπικά μέρη και να μπορεί να αφαιρεθεί. Αμέσως μετά τη θεραπεία, το δέρμα μπορεί να έχει πιο λευκή απόχρωση. Ο φυσιολογικός τόνος του δέρματος επανέρχεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.
 
Οι κίνδυνοι της αφαίρεσης: αλλεργική αντίδραση
Καθώς το λέιζερ διασπά το χρώμα, μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση, για παράδειγμα εξανθήματα. Αυτά υποχωρούν εάν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Ουλές
Δεν είναι βέβαιο ότι κάθε τατουάζ θα αφαιρεθεί με απόλυτη επιτυχία. Μπορεί η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί να αφήσει στο δέρμα μόνιμες ουλές.
Προσωρινά τατουάζ
Εάν θέλετε να αποφύγετε τα μόνιμα τατουάζ, υπάρχουν προσωρινές λύσεις όπως η χένα. Χρειάζεται όμως τεράστια προσοχή, καθώς ακόμη και αυτά τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η μαύρη και η μπλε χένα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς το χρώμα μπορεί να προέρχεται από λιθανθρακόπισσα, η οποία συχνά προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: