Ημέρα προβληματισμού η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013

Ημέρα προβληματισμού η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS


Σταθερά αυξητική τάση έχουν τα κρούσματα στη χώρα.Την αλληλεγγύη συμβολίζει η κόκκινη κορδέλα.
Πριν από 25 χρόνια, το 1988 καθιερώθηκε η 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS.

Η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τρεις δεκαετίες μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στην Αφρική. Το πρώτο βέβαια εξακριβωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Δεκέμβριο του 1981.

Για μεγάλο διάστημα κι επειδή οι πρώτοι που νόσησαν από την ασθένεια ήταν ομοφιλόφιλοι, επικρατούσε η λαθεμένη αντίληψη πως το AIDS αποτελούσε νόσο των ομοφυλόφιλων. Σήμερα, 32 χρόνια μετά το πρώτο εξακριβωμένο κρούσμα, το AIDS εξακολουθεί να συνδέεται με τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και με έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τη μετάδοση του.

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι ανησυχητική σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για πρώτη φορά μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κι όχι ομοφυλόφιλους. Την τελευταία δεκαετία πάντως, η επιδημία ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία στη χώρα.

Η χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα ως σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS εκφράζει την αλληλεγγύη των φορέων και όσων νοσούν από τον ιό.

http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add