Μπορούν άνδρες και γυναίκες να είναι φίλοι; Υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ τους; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

Μπορούν άνδρες και γυναίκες να είναι φίλοι; Υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ τους;




​Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν γνήσια φιλία με το άλλο φύλλο, αλλά οι άνδρες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. 

Γιατί οι άνδρες είναι τόσο δύσπιστοι στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία με μια γυναίκα; Μέρος της σύγχυσης απορρέει και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σχεδόν κάθε φορά που βλέπουμε μια φιλία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, καταλήγει σε ειδύλλιο.

Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που απευθύνθηκαν σε φοιτητές Αμερικανικών και Βρετανικών Πανεπιστημίων έδειξαν ότι στο 50% των περιπτώσεων τα «φιλαράκια» καταλήγουν στο ίδιο κρεβάτι και βέβαια όχι για να «αποκοιμηθούν», τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της σχέσης τους. Κατηγορήστε τη σεξουαλική ένταση που υπάρχει σχεδόν αναπόφευκτα μεταξύ οποιουδήποτε «βράζει» το αίμα του.Η έννοια της «φιλίας» ερμηνεύεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες και τις γυναίκες. Το γυναικείο είδος της φιλίας συνεπάγεται σε μεγάλο βαθμό, μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Για μια γυναίκα είναι δύσκολο να πει ότι η σεξουαλική της ζωή έχει πάει από το κακό στο χειρότερο, και θα προτιμούσε να μείνει μόνη της για λίγο.

Οι άνδρες κρατούν τα μυστικά τους και δεν θα μοιραστούν τις προσωπικές σκέψεις τους, παρά μόνο με την σύζυγό τους και όχι με τη «φίλη» τους. Υπάρχει πάντα το φύλο που κρύβεται κάπου μακριά μέσα σε μια φιλική σχέση, μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες συμφωνούν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις φιλίες τους, επειδή το σεξ εκτρέφει μια λαχτάρα για κατοχή, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη φύση της φιλίας. Ένας καλός φίλος μπορεί να μετατραπεί σε ένα άθλιο εραστή. Η αιτία βρίσκεται στην ιστορία της εξέλιξης.

«Οι άνδρες», λέει ο Καναζάβα «εξελίχθηκαν έτσι ώστε να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για σεξ. Ρισκάρουν μια παρερμηνεία της γυναικείας συμπεριφοράς θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να έχουν κάνει λάθος παρά να χάσουν την ευκαιρία. Έτσι, συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι η γυναίκα δείχνει απλώς φιλία απέναντί τους».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων στην πράξη δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη όταν αφορά τον άνδρα τους και τη φιλία του με μια τρίτη γυναίκα. Μια πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Οι απαντήσεις των ανδρών στα ερωτηματολόγια ήταν απρόσμενες. Η έρευνα βρήκε ότι το 75% των ανδρών συμφωνεί ότι μπορεί πράγματι να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα. Ορισμένοι ψυχολόγοι αναρωτήθηκαν αν άλλαξαν οι άνδρες στα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία “Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι”. Άλλοι όμως είπαν, και μάλλον βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια, ότι οι Βρετανοί άνδρες έγιναν περισσότερο ‘διπλωμάτες’ καθώς συνειδητοποίησαν ότι πολλές από τις φιλικές σχέσεις με τις γυναίκες καταλήγουν στο σεξ, ειδικά ύστερα από μια νυκτερινή έξοδο που περιλαμβάνει κατανάλωση αλκοόλ. Όπως λέει και ο Καναζάβα, «Οι ελκυστικές γυναίκες είναι πάντα σε περιορισμένη προσφορά και άρα η φιλική σχέση μαζί τους αποτελεί μια εναλλακτική στρατηγική για τους άνδρες».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές, στο πώς οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις φιλίες τους. Η διαφορά αυτή αρχίζει πολύ νωρίς, ήδη από την παιδική ηλικία. 
  • • Τα αγόρια συνήθως παίζουν παιχνίδια σε μεγαλύτερες ομάδες ενώ τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια σε πιο στενό κύκλο.
  • • Οι φιλίες των γυναικών έχουν χτιστεί πάνω στην υποστήριξη και τη συντροφικότητα. Οι άνδρες εστιάζουν στις κοινές δραστηριότητες.
  • • Οι γυναίκες εγκρίνουν περισσότερο τα κλάματα και τους εναγκαλισμούς μεταξύ των φίλων σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα στις γυναικείες φιλίες.
Αν παρόλα αυτά επιμένετε να έχετε φιλίες με άτομα του αντίθετου φύλου, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να έχετε κατά νου:
  1. 1. Φροντίστε να αποκτήσετε πληροφορίες για το νέο φίλο ή τη φίλη σας και για τις προηγούμενες φιλίες του με άτομα του αντίθετου φύλου.
  2. 2. Σιγουρευτείτε ότι είστε πολύ σαφείς για το τι θέλετε (και τι δεν θέλετε) από τις φιλίες σας και ότι βάζετε όρια, δεδομένου του … κινδύνου μέσα από τη φιλία να γεννηθεί ένας νέος έρωτας.
  3. 3. Μην ξεχνάτε τον/την σύντροφό σας. Πρέπει να του/της δείχνετε ότι αυτός ή αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά σας και το άτομο που πάνω από όλους εμπιστεύεστε, αλλιώς θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη ζήλια ή το θυμό του/της με κίνδυνο να χαλάσει και η ερωτική σας σχέση και η φιλία σας.
Να θυμάστε πάντα ότι το σεξ «εκτρέφει» μια λαχτάρα για κατοχή, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη φύση της φιλίας. 

Ζαχαρούλα Μανωλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: