Σύμβολα του Κόσμου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Απριλίου 28, 2013

Σύμβολα του Κόσμου




Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Οι πόλεις του κόσμου είναι γεμάτες από απίστευτες, άμεσα αναγνωρίσιμες κατασκευές που είναι συνώνυμες με τις ίδιες τις πόλεις. Αυτά τα φτιαγμένα από τον άνθρωπο σύμβολα είναι τα εμβλήματα αυτών των προορισμών, ομορφαίνοντας τα εξώφυλλα των guide books και τις καρτ ποστάλ όλου του κόσμου...
Ο Πύργος του Άιφελ, ονομασμένο από τον δημιουργό του, Γκουστάβ Άιφελ, είναι πιθανότατα ένα από τα καλύτερα αναγνωρίσιμα οικοδομήματα στον κόσμο. Την εποχή του διαγωνισμού του το 1887, αντικατέστησε το μνημείο της Washington ως την πιο ψηλή κατασκευή στον κόσμο. Συνολικά, φτάνει τα 324 μέτρα ύψος, συμπεριλαμβάνοντας μία κεραία 24 μέτρων, συνολικά ίσο με 81 πατώματα. Από το opening του το 1887 μέχρι και το 2006, περισσότεροι από 230.00.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί τον Πύργο του Άιφελ, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα παγκόσμιο σύμβολο.


The Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο

Το πιο γνωστό σύμβολο του Σαν Φρανσίσκο έχει πάρει το όνομά του από την Χρυσή Πύλη που γεφυρώνει την είσοδο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν ολοκληρώθηκε το 1937 ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα και έγινε ένα άμεσα αναγνωρίσιμο σύμβολο για την πόλη. Ως μέρος του US Route 101, η γέφυρα μεταφέρει γύρω στα 100.000 αυτοκίνητα κάθε μέρα. Το ξεχωριστό χρώμα της γέφυρας είναι ένα βαθύ πορτοκαλί 'vermillion', επίσης γνωστό ως 'International Orange', ενώ μία ομάδα από κοντά 40 εργαζόμενους είναι πλήρους απασχόλησης για να διατηρούν την μπογιά σε άριστη κατάσταση.


Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή

Το τεράστιο άγαλμα του Ιησού που κοιτάζει από ψηλά την Βραζιλία, γνωστό και ως Χριστός ο Λυτρωτής (Christo Redentor στα Πορτογαλικά), έχει ύψος 38 μέτρα και βρίσκεται στην κορυφή του 710 μέτρων βουνού Κορκοβάντο στο εθνικό πάρκο του πάρκου Τιτζούκα. Εκτός από ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης της πόλης, το άγαλμα αποτελεί πλέον ένα σύμβολο και της πόλης, με τα ανοιχτά του χέρια να θεωρούνται από πολλούς ως μία κατάθεση στη ζέστη των Βραζιλιάνων. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Πολ Λαντόβσκι, ενώ την κατασκευή επέβλεψε ο ντόπιος μηχανικός Ετόρ Σίλβα Κόστα. Το μνημείο έκανε τα επίσημα εγκαίνα στις 12 Οκτωβρίου 1931, και είναι έκτοτε ένα σύμβολο του Ρίο.


Η Επιγραφή του Χόλιγουντ, Λος Άντζελες

Το πιο διάσημο αξιοθέατο του Χόλιγουντ χτίστηκε το 1923 ως διαφήμιση ενός καινούργιου οικιστικού αναπτυξιακού προγράμματος. Αρχικά έγραφε 'Hollywoodland' και κάθε ένα από τα γράμματα έφερε λάμπες. Αν και αναμενόταν να διαρκέσει μόνο για περίπου 18 μήνες, τελικά φτάσαμε στα 1949 όταν η Hollyood Chamber of Commerce, αφαίρεσε τα τέσσερα τελευταία γράμματα και έφτιαξε τα εναπομείναντα. Αργότερα αυτά τα γράμματα αντικαταστήθηκαν από καινούργια μεταλλικά γράμματα το 1978. Σύμφωνα με το επίσημο site, η επιγραφή «είναι κάτι περισσότερο από εννέα απλά γράμματα που γράφουν το όνομα της πόλης. Είναι ένα από τα πιο ενθυμητικά σύμβολα, μία παγκόσμια μεταφορά φιλοδοξίας, επιτυχίας, glamour... γι' αυτό το μαγικό μέρος, τη βιομηχανία και το όνειρο που λέμε 'H-0-L-L-Y-W-O-O-D.'


Opera House, Σίδνεϊ

Η διάσημη Opera House του Σίδνεϊ βρίσκεται στο Bennelong Point στο λιμάνι του Σίδνευ, έχοντας ένα άλσος στα νότια, ενώ είναι κοντά στη εξίσου διάσημη Γέφυρα του Λιμανιού του Σίδνεϊ.

Περιλαμβάνει πέντε θέατρα, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια, έξι μπαρ και αμέτρητα καταστήματα με αναμνηστικά. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Joen Utzon και έκανε εγκαίνια το 1973. Ως απόδειξη του status της, το 2003 η Opera House βραβεύτηκε με το επιφανές βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker. To βραβείο Pritzker ανέδειξε την Opera House, ένα γλυπτό από «κοχύλια» που αλληλοεπικαλύπτονται και που μοιάζει πως σαλπάρει από το λιμάνι της Αυστραλιανής πόλης, ως ένα από τα πιο συμβολικά κτίρια του 20ου αιώνα.


Οι Πυραμίδες, Κάιρο

Η Γκίζα, στα νότια περίχωρα του Κάιρο, είναι η τοποθεσία των πιο διάσημων πυραμίδων του κόσμου, περιλαμβάνοντας την Πυραμίδα του Khufu (η Μεγάλη Πυραμίδα), τη Πυραμίδα του Khafre (ή Κephren), τη Πυραμίδα του Menkaure (ή Mykerinus) και φυσικά τη Μεγάλη Σφίγγα. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν ως τάφοι για τους φαράω και άλλες σημαντικές φιγούρες, και ήταν γεμάτες με όλες τις πολυτέλειες της εποχής που πιθανόν να χρειάζονταν στη μετά θάνατον ζωή. Η Νεκρόπολη της Γκίζα αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο δημοφιλή και μακρόχρονο τουριστικό προορισμό. Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι το μοναδικό από τα αρχαία Επτά Θαύματα του Κόσμου που υφίσταται ακόμα.


Burj al-Arb Hotel, Dubai

Ένα ξενοδοχείο μπορεί να μοιάζει ως μία ασυνήθιστη προσθήκη σε μία gallery από μυθικά οικοδομήματα, όμως το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο είναι αναμφισβήτητα πιο αναγνωρίσιμο από τα περισσότερα. Στέκεται σ' ένα τεχνητό νησί που συνδέεται στην παραλία Jumeirah με μία ιδιωτική κυρτή γέφυρα. Σχεδιάστηκε για να θυμίζει ένα Αραβικό dhow (παραδοσιακό ξύλινο καράβι) ή ένα πλεούμενο. Ο αρχιτέκτονας Τομ Ράιτ λέει για την κατασκευή «ο πελάτης ήθελε ένα κτίριο που θα γινόταν ένα σύμβολο για το Ντουμπάι, κάτι συνώνυμο με την Opera House του Σίδνεϊ ή τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Έπρεπε να ήταν ένα κτίριο που θα ήταν συνώνυμο με το όνομα της χώρας». Αυτό αποτελεί γενικότερα και το θέμα της gallery μας.


Πύργοι Petronas, Κουάλα Λουμπούρ

Από τον καιρό του διαγωνισμού το 1998 μέχρι το 2004, οι πύργοι Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ ήταν τα πιο υψηλά κτίρια του κόσμου, με τον ουρανοξύστη Τάιπεϊ 101 να κλέβει τον τίτλο πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο διατηρούν μέχρι σήμερα τον τίτλο των πιο ψηλών δίδυμων πύργων του κόσμου. Οι πύργοι χτίστηκαν από την Petronas, την εθνική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της Μαλαισίας που έχουν καταλάβει τους χώρους του Tower One, με τον Tower Two να νοικιάζεται από άλλους κατοίκους. Οι ουρανόγεφυρες στα επίπεδα 41 και 42 είναι ανοικτοί σε όλους, αν και οι επισκέπτες χρειάζεται να έχουν πάσο για να εισέλθουν. Τα πάσα είναι χωρίς χρέωση, αλλά εξαντλούνται όλα μέχρι το μεσημέρι κάθε μέρας.


British Airways London Eye, Λονδίνο

Το London Eye ή Millenium Wheel όπως λέγεται, είναι το πιο πρόσφατα κατασκευασμένο από τα σύμβολα της λίστας μας, όμως παρά το γεγονός πως άνοιξε μόλις το 1999, έγινε συνώνυμο με το Λονδίνο, προσφέροντας ορισμένες από τις καλύτερες θέες της πόλης. Ο τροχός στέκεται σε ύψος 135 μέτρων ψηλά στη δυτική άκρη του κήπων του Ιωβηλαίου, στη Νότια Όχθη του ποταμού Τάμεση. Διαθέτει 32 κάψουλες επιβατών που είναι προσκολλημένες στην εξωτερική περίμετρο και περιστρέφεται κατά 0.26 μέτρα το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται 30 λεπτά για μία περιστροφή. Εάν δεν φοβάστε τα ύψη, έχει ακόμα και άδεια για να διοργανώνει γαμήλιες τελετές μέσα στις κάψουλες.


Το Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη

Η Ελευθερία που Διαφωτίζει τον Κόσμο, ή πιο γνωστό ως Άγαλμα της Ελευθερίας, δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα σύμβολο φιλίας από την Γαλλία το 1886. Στέκεται στο νησί της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην αρχή του ποταμού Χάντσον, για να καλοσωρίζει άλλους επισκέπτες, μετανάστες και Αμερικανούς που επιστρέφουν. Το άγαλμα ήταν έργο του γλύπτη Φρεντερίκ Όγκοστ Μπαρτχόλντι, ενώ ο Γκουστάβος Άιφελ, ο σχεδιαστής του Πύργου του Άιφελ, ανάλαβε μηχανικός του εσωτερικού της κατασκευής. Παγκοσμίως, το άγαλμα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την διαφυγή από την καταπίεση.

lifestyle.gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: