ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΤΤΑ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΤΤΑ

"Ιερή Συμμαχία" Ελλήνων-Αρμενίων & Ισραηλινών ματαίωσε την παραχώρηση των 2 O.H.Perry!


Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την παραχώρηση στην Τουρκία δύο φρεγατών κλάσεως «Oliver Hazard Perry» («Gabya» στην Τουρκία), τις φρεγάτες USS Halyburton (FFG–40) και USS Thach (FFG–43), παρά το γεγονός ότι η παραχώρησή τους είχε προηγηθεί εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Κρίσιμο ρόλο στην απόρριψη έπαιξε το ελληνικό λόμπι (HALC) της Ουάσιγκτον το οποίο συνεπικουρείται και από το αρμενικό, αλλά στο παρασκήνιο και από το ισραηλινό, το οποίο δεν εκδηλώθηκε αλλά ήταν σαφές ότι οι επηρεαζόμενοι από το Ισραήλ γερουσιαστές πέρασαν αρνητικό κλίμα για το νομοσχέδιο.

Σε επιστολή του το αρμενικό λόμπι (οργάνωση ANCA) κατήγγειλε την τουρκική στάση με στόχο να σταματήσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους επικριτές της απόφασης χρησιμοποιήθηκαν και ως επιχειρήματα η στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ, η ανάμιξή της στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας και η επιστολή κατέληγε ότι η παραχώρηση θα αποτελούσε «ηθική επιβράβευση» της τουρκικής στάσης. Παρόμοια ήταν η επιχειρηματολογία όλων όσοι αντέδρασαν στην προοπτική της έγκρισης της παραχώρησης.

Οι γερουσιαστές Π.Σαρμπάνης, Γ.Μπιλιαράκης, Φ.Ένγκελ και Τ.Σέρμαν πρωταγωνίστησαν στην απόρριψη του σχετικού νόμου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add