ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΟΥΝ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2012

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΟΥΝ


        ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ  Η ΧΡΥΣΗ 


Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η κατασκήνωση απαγορεύτεται στο Γαιδουρονήσι βάση νόμου. Συχνοί είναι και οι έλεγχοι από την αστυνομία και το δασαρχείο που κάνουν μυστικές επιχειρήσεις τυχαία πρωϊνά. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι καλοί άνθρωποι και προστατεύουν το νησί. Σε περίπτωση όμως που κάτι σας συμβεί και χάσετε το καραβάκι:
  • Αφενός υπάρχει κίνδυνος να "ερωτευτείτε το νησί και να θέλετε να μείνετε εκεί για πάντα!
  • Αφετέρου έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές για την αιφνίδια παραμονή σας στο νησί
Το γαϊδουρονήσι όπως πιθανόν γνωρίζετε δεν διαθέτει ηλεκτρικό ή πόσιμο νερό(μπλουμ στη θάλασσα όσοι θέλετε νερό :P). Μοναδική εξαίρεση το πηγάδι που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού το οποίο διαθέτει ημιγλυκό νερό το οποίο ωστόσο δεν είναι κατάλληλο για πόση παρά μόνον για μπάνιο(ξέπλυμα). Σε συνδυασμό με το ότι η διαμονή γίνεται στην άμμο(ελεύθερο κάμπινγκ) και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, διαμορφώνεται μια κατάσταση που καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσετε προετοιμασμένοι.

  Ελεύθερο Camping

.Είσαι πανέτοιμος-η ψυχικά για τις εξορμήσεις σου αλλά η τσέπη σου όχι και τόσο.Μια παλιά και δοκιμασμένη οικονομική λύση είναι να πάρεις την σκηνή σου,να γεμίσεις το σακίδιο σου με μερικά απαραίτητα πράγματα να πάρεις και ένα φουσκωτό στρώμα η ένα υπόστρωμα και να την κάνεις για ένα οργανωμένο camping.Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις ούτε τα χρήματα για να πληρώσεις το camping;Μερικοί επιλέγουν την λύση του ελεύθερου camping.Αν ανήκεις σε αυτά τα άτομα θα σου φανούν χρήσιμες οι παρακάτω πληροφορίες.
         
 Το γαιδουρονήσι(ή νήσος χρυσή όπως αποκαλείται για τουριστικούς λόγους), βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα ξερονήσι με κεδρόδασος, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ή νερού.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έχει μήκος(δυση-ανατολή) 5 χιλιόμετρα, μέσο πλάτος 1 χιλιόμετρο, μέσο υψος 10 μέτρα.
Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται βοριεοανατολικά στη θέση Κεφάλα και φτάνει τα 31 m. Εκεί υπάρχει και το δασικό φυλάκιο, που έχει θέα ολόκληρο το νησί.
Περίπου 700m ανατολικά της Χρυσής υπάρχει το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι, το οποίο καταλαμβάνει έκταση μόλις 117 στρέμματα.

ΠΗΓΗ: http://gaidouronisi.gr/

Είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης. Πιο γνωστό είναι με την ονομασία Γαϊδουρονήσι. Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας το αποκαλούν απλά "Νησί", καθώς η σχέση τους μαζί του είναι ιδιαίτερη. Βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας στο Λιβυκό Πέλαγος.
Είναι σχεδόν επίπεδο με κύριο χαρακτηριστικό του την πληθώρα των κοχυλιών στη βόρεια παραλία (Μπελεγρίνα), τις ξανθές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά του και το δάσος κέδρων.
Έχει μέγιστο μήκος 5 χλμ και μέσο πλάτος 1 χλμ. Το ψηλότερο μέρος είναι η κορυφή Κεφάλα στα 31 μέτρα.
Το δάσος κέδρων που υπάρχει στο νησί έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δέντρα ανά στρέμμα ηλικίας 200 ετών.
Στο δυτικό μέρος του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (πιθανότατα χτισμένο τον 13ο αιώνα), την παλιά αλυκή που ακόμα μαζεύει αλάτι, τους λαξευτούς τάφους της Ρωμαϊκής περιόδου, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα και το φάρο.
Παρόλο που η ανθρώπινη παρουσία στο Γαϊδουρονήσι αναφέρεται ότι άρχισε κατά τη Μινωική Περίοδο, φαίνεται ότι το νησί δεν έχει επηρεαστεί απ' αυτήν.
Ο Stasiasmus αναφέρει ότι η Ιεράπετρα έχει ένα νησί με το όνομα Χρυσή, το οποίο έχει νερό και λιμάνι. Ο Buondelmonti (το 1945) αναφέρει ότι η Χρυσή ένα σχεδόν ακαλλιέργητο νησί με σχοίνους και κέδρους.
Ο θαλάσσιος πλούτος της Χρυσής είναι υπέροχος. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα χρονολογούνται από 350.000 έως 70.000 χρόνια, όταν το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό. Συνολικά έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων. Μεγάλος αριθμός από αυτά βρίσκονται ακόμα και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χρυσή σε μεγάλους πληθυσμούς με αποτέλεσμα τον κατακλυσμό των βόρειων ακτών (Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακα, 
Καταπρόσωπο) με τεράστιο αριθμό κοχυλιών, που αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού.
700 μέτρα ανατολικά της Χρυσής βρίσκεται το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι συνολικής έκτασης 117 στρεμμάτων. Στο Μικρονήσι φωλιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια γλάρων.
Για όλο αυτό το πανέμορφο και διατηρημένο οικοσύστημα η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους (NATURA 2000).
Από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια σκαφών από το λιμάνι της Ιεράπετρας στις 10:30. Μετά από ταξίδι μίας ώρας περίπου γίνεται η αποβίβαση στο νότιο μέρος του νησιού στη θέση "Βουγιού Μάτι", δίπλα στη δημοτική ταβέρνα. Από το χώρο της αποβίβασης υπάρχει μονοπάτι, που οδηγεί τον επισκέπτη στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον όρμο της Μπελεγρίνας.
Ο επισκέπτης σε διάστημα περίπου έξι ωρών έχει το χρόνο να περιπλανηθεί στις απέραντες παραλίες, να απολαύσει τα γαλαζοπράσινα νερά, να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, και να αφήσει αυτό το μοναδικό οικοσύστημα να του κλέψει την καρδιά και να τον κάνει να ονειροπολήσει.
Ο επισκέπτης καλείται να σεβαστεί και να μη διαταράξει αυτό το τόσο εύθραυστο περιβάλλον. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης, η συλλογή κοχυλιών και πετρωμάτων, η μετακίνηση εκτός των οροθετημένων μονοπατιών και η κατασκήνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add