Στην Ελλάδα έχουν γίνει περικοπές μέχρι εξόντωσης, έχουμε εξεγέρσεις στους δρόμους.Πρέπει να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πολιτική - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2012

Στην Ελλάδα έχουν γίνει περικοπές μέχρι εξόντωσης, έχουμε εξεγέρσεις στους δρόμους.Πρέπει να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πολιτική


''Στην Ελλάδα έχουν γίνει περικοπές μέχρι εξόντωσης, έχουμε εξεγέρσεις στους δρόμους.Πρέπει να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πολιτική.Εκτός ευρώ οι Έλληνες θα μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους''.

Οι απόψεις αυτές ανήκουν στον Γερμανό καθηγητή Οικονομικών και σύμβουλο επιχειρήσεων Μαξ Όττε, που θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου το νέο κόυρεμα του ελληνικού χρέους και πως θα δοθεί η δόση στην Ελλάδα τον Νοέμβριο.

«Το δεύτερο κούρεμα είναι θέμα χρόνου»

Δεύτερο κούρεμα για την Ελλάδα φέρεται να προτείνει η τρόικα- μία συζήτηση την οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτιμούσε να κάνει…σε έναν χρόνο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη βάλει τέρμα στην αγωνία για την επικείμενη έκθεση της τρόικα, λέγοντας ότι αποκλείει μία χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ωστόσο δεν έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα και κυρίως εκείνο, που αφορά ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών και σύμβουλος επιχειρήσεων Μαξ Όττε πιστεύει ότι το νέο κούρεμα- που, όπως επισημαίνει, δεν είναι παρά μία πτωχευτική διαδικασία- θα γίνει, από τη στιγμή που το προηγούμενο κούρεμα περίπου εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ δεν απέφερε καρπούς και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Ο ίδιος πάντως θα πρότεινε ένα γενναίο κούρεμα για τον ιδιωτικό τομέα που θα περιλαμβάνει κυρίως τις μεγάλες περιουσίες.
«Μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων είναι στα χέρια των ελληνικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι ένα πραγματικό κούρεμα για την Ελλάδα θα επιβάρυνε σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, κάποιες τράπεζες θα οδηγούνταν και στη χρεοκοπία», υποστηρίζει ο καθηγητής Όττε.

Στα κράτη-μέλη το βάρος για το κούρεμα

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος με το κούρεμα, γνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των πιστωτών του δημοσίου τομέα.
Και από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετείχαν, το βάρος θα το επωμίζονταν κυρίως τα κράτη-μέλη.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει «δανείσει» στην Ελλάδα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα μέσω της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Σε ένα κούρεμα κατά 50%, οι Γερμανοί θα έχαναν 40 δισεκατομμύρια.
Θα ήταν η πρώτη φορά που καλούνται να πληρώσουν για τη διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας Γιόχαν Έκχοφ.
«Μέχρι σήμερα λέγαμε στους πολίτες στη Γερμανία ότι απλώς δίνουμε εγγυήσεις και αυτό δεν μας κοστίζει τίποτα και δεν πρόκειται να μας κοστίσει τίποτα. Αυτό το μήνυμα έχουμε περάσει», υπενθυμίζει ο καθηγητής Έκχοφ.

Ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι εύκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι η όλη ιστορία θα στοιχίσει περισσότερα χρήματα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Έκχοφ. Γι αυτό ο υπουργός Οικονομικών αναζητεί επιχειρήματα κατά του κουρέματος για κρατικούς πιστωτές. Ο νόμος απαγορεύει την παροχή νέας βοήθειας στον δανειολήπτη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, τονίζει ο Σόιμπλε.

«Βέβαιη η πληρωμή της επόμενης δόσης»

Αλλά όπως πιστεύει ο καθηγητής Όττε «ούτως ή άλλως αυτό γίνεται συνέχεια, δίνουμε περισσότερα χρήματα. Ο κ. Σόιμπλε προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει επί του θεωρητικού, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχωρεί τελικά».

Ο καθηγητής ‘Εκχοφ από την Κολωνία πιστεύει ότι και τον Νοέμβριο θα δοθούν στην Ελλάδα τα χρήματα της επόμενης δόσης, αφού δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων περί νέου κουρέματος.
«Με τις πληρωμές προς την Ελλάδα διασφαλίζεται η φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα ομόλογα που τρέχουν», υποστηρίζει ο Γιόχαν Έκχοφ.

Οι Έλληνες δεν έχουν την αίσθηση ότι δέχονται ιδιαίτερη βοήθεια και αυτό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που το 70% των πληρωμών πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής και σύμβουλος επιχειρήσεων Μαξ Όττε.
Ο ίδιος ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι είναι προτιμότερη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ: «Στην Ελλάδα έχουν γίνει περικοπές μέχρι εξόντωσης, έχουμε εξεγέρσεις στους δρόμους, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κόσμος που δίνει τα παιδιά του σε ορφανοτροφεία, γιατί δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πολιτική. Εκτός ευρώ οι Έλληνες θα μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: