Παράταση του Μνημονίου ως το 2016 θα ζητήσει ο Σαμαράς από Μέρκελ και Ολάντ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2012

Παράταση του Μνημονίου ως το 2016 θα ζητήσει ο Σαμαράς από Μέρκελ και Ολάντ




Παράταση του Μνημονίου έως το 2016 θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της η βρετανική εφημερίδα, το αίτημα επέκτασης (σ.σ. από το 2014 στο 2016) έχει ως στόχο μία πιο αργή -δημοσιονομική- προσαρμογή, με τις περικοπές να επιμερίζονται έως το 2016 και το έλλειμμα να περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα.



Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, κατά τους FT, η Αθήνα προτείνει να βρει τα κεφάλαια χωρίς να ζητήσει νέα βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους.

Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ ή την έκδοση εντόκων γραμματίων, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα ελπίζει σε παράταση του χρόνου κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έλαβε ως βοήθεια, από το 2016 στο 2020, οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το δεύτερο δάνειο.

Σύμφωνα με τους FT, η υπομονή των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται και μία ακόμα σύγκρουση Αθήνας και Βερολίνου ίσως να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω της αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα και αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ανοιχτά ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης.

«Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», είπε.

ΠΗΓΗ:  http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: